School
afspraken
Gezondheid - veiligheid - milieu
We drinken water uit een herbruikbare fles. De kinderen kunnen hun fles steeds bijvullen met kraantjeswater. Zo verminderen we de afvalberg, en het is nog een gezond drankje ook!
We promoten het eten van fruit of groenten als tussendoortje. Woensdag=fruitdag! Ook tijdens andere voormiddagen raden we dit aan.
Sportles lager:
Voorzie stevige sportschoenen. Een broekje en t-shirt van de school kan op school worden aangekocht. Voor elke vakantie nemen de kinderen hun gerief mee voor een wasbeurt. Zwemmen: een badmuts is verplicht, jongens dragen een aansluitende zwembroek (dus geen short) en de meisjes een ééndelig badpak.
Dit blijft thuis: multimedia-apparatuur (o.a. smartphones en smartwatches), dure juwelen, speelgoed, winkelgadgets en rages (stickers, verzamelkaarten,…), geld.
Zichtbaar zijn is belangrijk, daarom is het dragen van een fluohesje verplicht;
Is jouw kind voor 8u op school? Dan moeten de kinderen naar de opvang. Er wacht niemand alleen aan de schoolpoort;
Als de school uit is, kunnen de kinderen mee met de rij die begeleid wordt door een leraar. Zij gaan enkel alleen naar huis mits schriftelijke toestemming van de ouders aan de titularis. Vraag gerust info aan de titularis over deze begeleide routes;
We bevelen voor fietsers het dragen van een fietshelm aan.
We verwachten dat je ons voor 9u verwittigt bij afwezigheid van je kind.
Communicatie
Vanuit de school:
Elke maand sturen we je een nieuwsbrief per e-mail, waarin je ook de kalender voor de komende maand kunt vinden. We vragen je vriendelijk om deze zorgvuldig door te lezen, zodat je geen belangrijke informatie mist.
Belangrijke mededelingen met betrekking tot je kind, zoals uitstapjes, activiteiten en inschrijvingen, worden via e-mail verzonden door het secretariaat.
Als er een handtekening vereist is, ontvangt je kind de brief met het inschrijfstrookje op papier. Zo hoef je dit zelf niet af te drukken. Om het overzicht van drukwerk te bewaren:
Groene brief = belangrijke schoolgebonden brieven: handtekening nodig!
Gele brief= brief van het oudercomité, vrijblijvend in te tekenen
Witte brief of flyer = niet-schoolgebonden, wordt louter informatief meegegeven.
Binnen het team en vanuit ouders:
Is jouw kind ziek: verwittig ons dan tussen 8u en 9u via mail naar de klastitularis of bel naar het secretariaat.
Heb je een dringende melding of vraag? (plotse wijzigingen in regeling thuisrij, opvang of afhalen,...) Bel binnen de schooluren het secretariaat of directie op: 056/77 82 20. Jouw boodschap wordt zo snel mogelijk opgevolgd. Doe dit dus best niet via mail. Wij kunnen nl. niet garanderen dat jouw boodschap tijdig wordt gelezen.
Wil je een boodschap of vraag doorgeven?
Via een briefje in de boekentas van jouw kleuter (als het gaat om maaltijden of rijen door te geven);
Via de schoolagenda van jouw kind in de lagere school;
Via mail naar het betrokken teamlid. Indien deze beantwoord dient te worden mag je binnen de twee werkdagen een reactie terug verwachten.
Binnen de school gelden er afspraken over de communicatie tussen het schoolteam, de ouders en leerlingen. De afspraken rond communicatie zijn afgestemd op het afsprakenkader deconnectie dat een bijlage is van het arbeidsreglement.
Mails worden binnen de 2 dagen gelezen en beantwoord
Als school verwachten we van personeelsleden dus niet om via Messenger, Whatsapp of andere digitale kanalen bereikbaar te zijn (tenzij dit anders met jullie als ouder op de info-avond werd afgesproken door de klastitularis). Gelieve deze media dus niet te gebruiken om te communiceren, maar bovenstaande officiële communicatiekanalen te gebruiken.
Vanuit de leerlingen:
Ook van onze leerlingen verwachten we dat ze respectvol en gepast communiceren. Tijdens de medialessen in de bovenbouw worden afspraken gemaakt over online communiceren. Houdt de leerling zich niet aan de afspraken, dan volgen we ons herstel- en reactiebeleid.
Specifieke afspraken
Afspraken voor- en naschoolse opvang
Herstel- en reactiebeleid (in opmaak)
Wist je datjes...
Bewegen is leren! Op alle speelplaatsen is een ruim aanbod spelmateriaal, dit voor tijdens de korte speeltijden, als over de middag!
In onze schooltuin is elke klas telkens één week verantwoordelijk voor het verzorgen van de kippen. Tijdens de vakantie mogen de dieren bij kinderen thuis gaan logeren.
In die tuin kunnen we ook ravotten in de zandbak, de buitenkeukens, op de schommel of tussen het groen. In de 2de kleuterklas is een nieuwe buitendeur geplaatst zodat de oudste kleuters snel en makkelijk in groepjes buiten kunnen spelen.
Uitsluiten vermijden: Jarigen delen geen traktaten uit, maar worden op school in de kijker gezet. We delen op school ook geen uitnodigingen voor feestjes uit;
De jongste kleuters kunnen gratis gebruikmaken van het slaapklasje. Dit gebeurt in samenspraak met de ouders en titularis;
Houd als ouder de parking netjes en maak gebruik van de vuilbak, respecteer het rookverbod;
Preventiemaatregelen : Wanneer de omstandigheden dat vereisen, kunnen we op basis van een risicoanalyse opgesteld in samenspraak met de preventieadviseur, preventiemaatregelen opleggen om de veiligheid van het schoolgebeuren te garanderen. Deze maatregelen worden enkel genomen indien ze noodzakelijk zijn. Ze zijn in verhouding tot de nagestreefde doelstelling en beperkt in de tijd. Het kan bijvoorbeeld gaan om het verplicht dragen van een mondmasker of het beperken van contacten tussen leerlingen. Indien dergelijke maatregelen aan de orde zijn, zullen we jou hierover informeren.
Tips voor thuis:
Gevonden voorwerpen: Naamteken zoveel mogelijk 'losse kledij'.
Neten/luizen: Controleer de haren van jouw kind regelmatig. Behandel indien nodig. Merk je dat dit een hardnekkig probleem wordt, neem dan gerust met ons contact op;
Warme dagen: smeer je kind in met zonnecrème, geef een pet mee, en stop evt. een coldpack in de lunchdoos. Laat je kind geen slippers aandoen (slipgevaar);
Koude, donkere dagen: Kleed je kind warm aan. Wij verkiezen wantjes ipv handschoenen voor de kleuters. Controleer regelmatig de fietslichten als je kind naar school fietst.
Energie: Op het plat dak van 'De Parel' hebben we 40 zonnepanelen.
Wij zijn partner van Warme Gemeente Zwevegem
Wij zijn een Hart-Veilige school
We sparen lege batterijen: via Bebat krijgen we in ruil waardebonnen voor spelmateriaal
Kiwistickers: In ruil voor heel wat stickers ontvangen we van Zespri ballen, kiwidoosjes en -lepeltjes,...