Menu + afspraken
Organisatie:
De aanbesteding voor het aanstellen van een traiteur werd door onze scholengemeenschap De Brug toegewezen aan Esthio.
De middagbijdrage dekt de kosten van de maaltijd, de betalingen van het refterpersoneel en de toezichters en schoonmakers, aankoop van meubilair en benodigdheden in de eetzaal, onderhoudsproducten, energiekosten,... Dit bedrag werd vastgelegd door onze scholengemeenschap, de raad van bestuur en onze schoolraad.
Iedere morgen (behalve op woensdag) wordt in de klas gevraagd wie op school eet: Er is keuze tussen een warme maaltijd of er wordt een lunchpakket meegebracht van thuis. De maaltijden worden online geregistreerd en doorgegeven aan de traiteur. Speciale maaltijden, zoals lactosevrij of glutenvrij, moeten één week vooraf gemeld worden aan het secretariaat.
's Middags:
De middagmalen worden genomen in De Parel. De schooleters van De Ketting gaan onder begeleiding van en naar De Parel.
De kinderen eten in 3 shifts, in 2 verschillende lokalen
Eerste, tweede en derde leerjaar
De kleuters (Zo kunnen ze nog eens rustig naar het toilet en is de middagpauze onderbroken)
Vierde, vijfde en zesde leerjaar
De kinderen die ’s middags naar huis gaan, komen pas tussen 12u55 en 13u10 terug naar school (uitzonderingen kunnen toegestaan worden in afspraak met de leerkracht). In De Ketting begint het toezicht voor deze leerlingen pas vanaf 12u55.
Afspraken in de eetzaal:
Warme maaltijd:
De kinderen krijgen de kans om een beker soep te nemen en krijgen ook een volwaardige portie opgeschept Een gezonde portie omvat de helft groenten, 1/4 vlees en 1/4 aardappelen-pasta of rijst. Er is dus zeker steeds voldoende om de kinderen 's middags van een volwaardige maaltijd te voorzien. Voor de oudere kinderen wordt er een grotere portie voorzien dan voor de kleuters. Zie foto's onderaan.
Indien kinderen iets niet lusten wordt er wel verwacht dat ze proeven. Het is echter niet de bedoeling om zich daarna enkel te vullen met bvb. vlees, want dan is er niet voldoende voor de andere leerlingen. Indien dat het geval is kan er wel extra soep worden genomen.
's Middags kunnen de leerlingen water en soep drinken, ze brengen dus geen drank mee van thuis.
Alle kinderen blijven ten minste een kwartier aan tafel zodat ze hun middagmaal rustig kunnen nuttigen. Wie nog niet klaar is, kan nog blijven zitten.
We verspillen geen soep/water/voedsel.
De kinderen en de ouders hebben respect voor het personeel in de eetzaal. Als school streven we nl. naar een goed georganiseerd middagtoezicht. Kinderen die de regels van de begeleiders niet opvolgen worden gewezen op hun houding of daden. Zij kunnen, indien nodig, apart aan een tafel gezet worden. Het middagmaal verloopt op een rustige manier: rondlopen zonder reden of roepen staan we niet toe. Indien kinderen zich niet kunnen houden aan de afspraken én na herhaaldelijke opmerkingen van de begeleider(s), worden de ouders op de hoogte gesteld. Als school zijn we ervan overtuigd dat zo'n meldingen thuis ernstig worden genomen zodat het negatieve gedrag niet meer zal voorkomen.
Tijdens warme zomerdagen raden we aan om een coldpack in de lunchdoos te steken. Op zo'n dagen worden de lunchdozen echter ook op een koele plaats bewaard op school.